• Altijd de beschikking over actuele voorraad
  • Alle belangrijke productinformatie beschikbaar
  • Altijd inzicht in belading pallet of kar

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Wat verstaan wij als bedrijf onder duurzaam:

Onder duurzaam verstaan wij dat we de wereld op termijn beter achter laten dan dat we hem aangetroffen hebben. Daarom proberen in al de onderdelen binnen ons bedrijf vanaf het begin van de productie tot aan het afleveren van de planten op de winkelvloer alle zaken die de duurzaamheid kunnen bevorderen mee te nemen.

Duurzaamheid in alle thema’s binnen het bedrijf:

Opkweek jong plantmateriaal:

Het begint al bij het jonge plantmateriaal, dit proberen we zoveel mogelijk in eigen beheer te maken, vanaf het stekken tot aan het zaaien hiervan. Door de opkweek in eigen beheer te doen kunnen we vanaf het begin gelijk een goede start maken met oa. de biologische bestrijding van de larve van de varenrouwmug. Door dit gelijk biologisch goed op te pakken vanaf het begin werkt dit ook zeer sterk door verderop in de teelt op de kwekerij buiten. De planten blijven goed gezond waardoor chemische bestrijding achter wege kan blijven. Daarnaast wordt er in de stekgrond waarin de jonge plantjes opgekweekt worden standaard ook een mengsel van sporen elementen (dit zijn scheikundige elementen zoals oa. Zink, mangaan, of koper waarvan een plant minimale hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen groeien) toegevoegd. Mist de plant dit soort elementen dan zal dit zich op termijn gaan uiten in bepaalde ziektes. Daarnaast worden er natuurlijk alleen maar stekken gepakt van de sterkste planten.

Opkweek eindproducten op de kwekerij:

Wanneer de jonge plantjes groot genoeg zijn worden deze overgepot in een grotere pot zodat hij verder kan groeien tot een volwaardige plant welke de consument in het tuincentrum kan kopen. Ook hier worden aan de grond waarin wordt geplant weer sporenelementen en organische meststoffen toegevoegd, en niet te vergeten voldoende kalk. Door het gebruik van organische meststoffen en de extra kalk in de grond groeit de plant heel rustig en compact door op de kwekerij. Doordat de planten lekker rustig groeien hebben ze nagenoeg geen last van schimmel ziektes en dierlijke plagen, want vergeet niet alleen opgejaagde planten hebben veel last van schimmels en lastige insecten. Daarnaast worden de planten opgekweekt op kweekbedden die volledig gerecirculeerd zijn aangelegd. Dit wil zeggen dat wij al het water wat er gedurende het hele jaar valt op de kwekerij allemaal opvangen en in een groot bassin van 6000 m3. Vanuit dit bassin krijgen de planten weer water als dit nodig is. Het voordeel hiervan is de planten altijd water krijgen wat op temperatuur is en er dus geen schok effecten plaats vinden tijdens de opkweek. Dit zien we dan ook weer terug in de kwaliteit van de planten op het veld en bij de klanten.

Afleverfase richting aanleg markt:

Doordat we steeds meer planten opkweken in een iets grotere potmaat de zgn. P11 zijn deze sterker bij het verplanten en groeien deze gelijk veel beter door. Doordat de planten beter aanslaan in het plantsoen groeit dit veel sneller dicht met als voordeel dat er veel minder onderhoud nodig is na de aanleg. En niet te vergeten het beoogde resultaat is veel sneller zichtbaar. Alle planten richting de aanlegmarkt worden geleverd in statiegeld kisten waarbij we steeds meer de potten al van de plant af halen voor het afleveren zodat er op de werkplek geen bloempotten meer vrij komen. Grote voordelen hiervan zijn, minder aanleg uren nodig op de werkplek, en de potten worden op de kwekerij weer opnieuw gebruikt voor de volgende teelt. Dus er komt totaal geen plastic afval meer vrij bij de teelt en in de afleverfase van de planten.

Afleverfase richting de tuincentra:

Doordat al onze planten opgekweekt worden in een potgrondmengsel waarin langzaam werkende meststoffen verwerkt zitten blijven onze planten voldoende voeding houden gedurende het hele verkoop seizoen. De consument koopt hierdoor een vitale plant die gelijk in de tuin of op het terras goed doorgroeit en daardoor ook aan de verwachtingen van de klant voldoet. En vergeet niet vitale planten hebben nagenoeg geen last van ziektes en plagen, en vitale planten bevatten nagenoeg geen chemie wat ook weer zeer bevorderlijk is voor de bijen en de vlinders die de planten bezoeken. De potten waar de planten in geproduceerd worden zijn al allemaal gemaakt van 100% gerecycled plastic. Dit geld ook voor de trays waarin de planten worden afgeleverd, deze zijn ook gemaakt van 100% gerecycled plastic. Binnen nu en een jaar worden al onze planten geproduceerd in potten die worden gemaakt van het plastic huisvuil wat door de gemeentes gescheiden aangeleverd wordt bij de potten producenten en zo is de kringloop dan weer rond.

Altijd de beschikking over actuele voorraad
Altijd actuele productfoto's
Altijd inzicht in belading pallet of kar